Menü Keresés

XII. Éjszakai zarándoklat Brenner János emlékére

2022.12.10.
Máriaújfalu – Zsida
6km

A zarándoklat története

1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjelen harminckét késszúrással megölték Brenner János rábakethelyi atyát.

Éjfél körül egy tizenhét éves fiatalember – egy korábbi ministráns – zörgetett be a plébániára, azzal a kéréssel, hogy súlyos beteg nagybátyját kellene ellátni a szentségekkel. Az atya átment a templomba, nyakába akasztotta betegellátó tarsolyát, amelyben az Oltáriszentséget vitte, és kísérőjével a dombtetőn keresztül vezető koromsötét gyalogúton elindult Zsida felé. Útközben többször megtámadták, de sikerült elfutnia. Végül a feltételezett beteg háza mellett kapták el. És ott, nyakában az oltáriszentséggel, harminckét késszúrással megölték.


Brenner János Szombathelyen született 1931. december 27-én. Gimnáziumi tanulmányainak befejezése után, 1950-ben jelentkezett novíciusnak a ciszterci rendbe. Kovács Sándor püspök szentelte pappá 1955. június 19-én a szombathelyi székesegyházban. A város Szent Norbert-templomában mutatta be újmiséjét.

Rábakethelyen, Szentgotthárd második kerületében lett káplán. János atya minden áldozatra készen állt a hívekért. Különösen rajongott a gyermekekért és az ifjúságért. Azonban ezeket a kommunista hatalom rossz szemmel nézte, főleg azt, hogy a fiatalokkal is foglalkozott.

Mind a mai napig nem lehet pontosan tudni, mi történt az 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjelen. Csak mozaikdarabokból – a gyanúsítottak, elítéltek vallomásából, valamint néhány szemtanú visszaemlékezéséből és a nyomokból – lehet következtetni az eseményekre.

forrás: Új Ember


Brenner János vértanú halálának emléket állítva 2010-ben szerveztük meg az első éjszakai zarándoklatunkat, mely eseményen az atya meggyilkolása előtti utolsó útját járjuk végig az erdőben vezető úton, Advent 3. vasárnapjára virradó éjszakáján, Zsida irányába.Berenner János

Tudnivalók

 • A jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok szerint zarándoklatunk megrendezésre kerül.
 • A zarándoklat időpontja: 2022. december 10. (szombat)
 • Szentgotthárd központjából, a Barokk templomtól délután 5 órakor közös gyalogos menet indul egyesületünk tagjainak vezetésével Máriaújfaluba. Így akik autóval vagy vonattal érkeznek, könnyen ki tudnak menni Máriaújfaluba.
 • 18:00-kor Szentgotthárd – Máriaújfalu városrészben lévő kis kápolnától gyalogosan indulunk Rábakethelyre (ami kb. 2 km).
 • Érkezés Rábakethelyre a templomba: 19:00 órakor
 • 19:00 órakor szentmise lesz a rábakethelyi templomban.
 • A szentmise végeztével a gyalogos zarándoklat folytatódik a Jó Pásztor (Brenner) Kápolna érintésével Zsidára. Zsidán a Brenner János Emlékkeresztnél záróimát tartunk. A zarándoklathoz Rábakethelyen is csatlakozni lehet. Az út hossza kb. 2 km.
 • Javasoljuk minden résztvevőnek, hogy zseblámpát hozzon magával és az időjárási körülményeknek megfelelő ruházatot viseljen!
 • A zarándoklatot követően a visszatérés a kiindulási ponthoz egyénileg történik.
 • Az eseményt az időjárási körülményektől függetlenül megtartjuk!
 • Az eseményen való részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés nem szükséges!
 • A zarándoklaton MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT, a szervezők ilyen szempontból felelősséget nem tudnak vállalni a résztvevőkért.Kattintson az útvonal nagyobb térképen való megjelenítéséhez!