Menü Keresés

XV. Maria Bild-i gyalogos zarándoklat

2023.06.24.
Szentgotthárd – Maria Bild
22km

A zarándoklat története

Maria Bild - mária kép

1739-ben Hauer Gellért perjel Bécsből magával hozta a Könnyező Máriapócsi Szűzanya csodatevő kegyképének egy másolatát és jártában egy, a falu közelében álló tölgyfára erősítette.

A képnél rendszerint az úton levő erdei munkások és parasztok imádkoztak, s ezek az imák meghallgatásra találtak. A falu lakói többször bevitték magukkal a faluba a képet, de az csodálatos módon mindig visszatért a tölgyfára.

Mivel a képnél több csodás imameghallgatás történt, nemsokára fakápolnát építettek számára, melyet Sarlós Boldogasszony tiszteletére szenteltek. Plébániáját 1787-ben alapították, és 1793-ban felépítették a mai templomot. A kegyképet a tölgyfa egy darabjával a templom főoltárára helyezték.

forrás: Wikipédia


Maria Bild hamarosan búcsújáró hellyé vált, ahová a hívek Szentgotthárdról és a környék településeiről minden évben elzarándokoltak, hiszen Maria Bild is egy volt a szentgottárdi ciszterci apátság majorjai közül. Trianonnal aztán ez a szokás megszakadt és feledésbe is merült. 2007-ben azonban az akkor megalakult Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd újra felelevenítette ezt a szokást és azóta is minden éveben megrendezésre kerül június vége táján.

Évről évre egyre több és több zarándok indul el Szentgotthárdról, hogy teljesítve ezt a 22 kilométeres távot, lélekben feltöltődve térjen haza.logo

Tudnivalók

  • A zarándoklat időpontja: 2023. június 24.
  • Az út hossza: 22km
  • A gyalogos zarándoklat és a kereszt reggel 7:00 órakor indul a szentgotthárdi Barokk Templomtól.
  • A kerékpáros zarándoklat 9:00-kor indul szintén a szentgotthárdi Barokk Templom elől.
  • A szentmise a Maria Bild-i templomban 11 órakor kezdődik, melyre várjuk azokat is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak velünk zarándokolni. Kérjük a gépkocsival érkezőket, hogy 10:45-ig érjenek oda, hogy együtt tudjunk bevonulni a templomba.
  • A visszatérés a délutáni órákban, 16 / 17 óra körül, gyalogosan Mogersdorf községen keresztül történik.
  • A zarándoklat egész napos esemény. Az út 22 km hosszú, de nem megerőltető tempójú gyaloglást kíván meg. A gyalogláshoz kényelmes cipő és az időjárásnak megfelelő ruházat szükséges, valamint egész napi élelem és ital, ami egy hátizsákba bepakolható.
  • Az eseményen való részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés nem szükséges!
  • A zarándoklaton MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT, a szervezők ilyen szempontból felelősséget nem tudnak vállalni a résztvevőkért.Kattintson az útvonal nagyobb térképen való megjelenítéséhez!

A zarándoklat útvonala

A zarándokmenet a szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébániatemplom elől indul.

A Mária Úton haladunk a határátkelőig, majd a határ átlépése után a közeli hegy, a Schlösslberg felé vesszük az irányt.

A következő pihenőt az ittlévő emlékkeresztnél tartjuk, majd közös ima után folytatjuk utunkat, amiből az idáig megtett útszakasz már 7,5 kilométer.

A következő pihenőt a Krobotek község utáni völgyben tartjuk, ahová a hegygerincen végigmenve érünk el, mintegy újabb 5,5 kilométer megtétele után. Innen már látható a következő domb, amelyen a mariabildi templom foglal helyet.

A kis pihenő után a mariabildi hegynek vesszük az irányt, innentől már nincs sok hátra, mindössze körülbelül egy kilométeres út áll előttünk. A hegyre felérve a mariabildi templom fogad minket, ahol nagyobb pihenőt tartunk, és szentmisén veszünk részt.

A Mariabilden töltött idő után hazafelé vesszük az irányt. Mogersdorf a következő állomás az út során, idáig újabb négy kilométert teszünk meg az erdőn keresztül, ahol a falu határában lévő Anna kápolnánál tartunk imádkozást és pihenőt.

Innen továbbindulva Mogersdorfon keresztül a templomnál való rövid megállással érünk vissza a határátkelőhöz, majd a szentgotthárdi Nagyboldogasszony templom előtt fejeződik be zarándokút a kora esti órákban.