Menü Keresés

XV. Mariazelli gyalogos zarándoklat

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az idei mariazelli gyalogos zarándoklat sajnálatos módon elmarad.
2024.07.16 – 20.
Szentgotthárd – Mariazell
176km
A Szentgotthárd – Mariazell zarándoklat létszámkorlátos, előzetes jelentkezéshez és többnyire az Egyesület tagjai vagy korábban a zarándoklatot már végigjárt zarándokok ajánlásához kötött. A szervezők a korábbi években résztvevők megkeresése után be nem töltött helyekre tudnak csak elfogadni új jelentkezőket. A zarándoklat szervezői fenntartják a jogot az ismeretlen jelentkezők jelentkezésének a visszautasítására.

A zarándoklat története

A város Közép-Európa egyik legjelentősebb Mária-kegyhelye, évszázadok óta keresik fel a zarándokok a csodatévő Szűzanya segítségében bízva.

A Szűzanyát számos néven tisztelik: Magna Mater Austriae, Alma Mater Austriae, Gnadenmutter von Mariazell, Alma Mater Gentium Slavorum, Magna Domina Hungarorum.

A bazilika két legfontosabb kincse a Máriát és a kis Jézust ábrázoló kegyszobor és az I. Lajos által adományozott Szűz Mária-kép. A kegyszobor 48 cm magas, fából készült és Máriát ábrázolja, aki a jobb karjában tartja a kis Jézust. Mária a baljával a gyermeknek egy körtét nyújt, a gyermek pedig a jobbjával egy almát az édesanyjának. A szobrot díszes ruhába öltöztetik az év három legfontosabb ünnepnapján: Nagypénteken, Mária születésének ünnepén (szeptember 8.) és a város alapításának napján (december 21.). A Madonna és a kis Jézus koronáit X. Piusz pápa 1908-ban áldotta meg.


Zarándokok már a 12. századtól érkeztek Mariazellbe, de a létszámuk az 1330-as évektől nőtt meg. A hely népszerűsége egészen II. József zarándoklatokat megtiltó rendeletéig növekedett és a tiltás feloldása után újra töretlenül nőtt napjainkig, amikor évente kb. egymillió búcsújáró keresi fel a várost. Egyes becslések szerint közülük minden hatodik gyalogosan érkezik.

A tradicionális zarándokútvonalakat 1100 km hosszban 1981-ben foglalták „Mariazelli zarándokútvonalak 06” néven egységes rendszerbe, ezek Bécsből, Burgenlandból, Alsó-Ausztriából, Stájerországból, Felső-Ausztriából és Karintiából vezetnek Mariazellbe.

forrás: Wikipédia


Maraizell logó - 2019

Tudnivalók

 • A zarándoklat időpontja: 2024. július 16-tól 20-ig
 • Az út hossza: 176km
 • A gyalogos zarándoklat július 16-án kedden indul Szentgotthárdról a Barokk templomtól. Gyülekezés és bepakolás hajnali fél 5-től, indulás 5 órakor.
 • A csomagokat gépkocsik viszik melyekkel 3-4 óránként találkozunk, így lehet italt: ásványvizet, üdítőt, sört, kávét vásárolni. Ennek megfelelően a gyalogosoknak csak a következő néhány órára szükséges mennyiségű vizet kell magukkal vinniük a hátizsákban az esőkabát mellett. Hosszabb megállás reggelizés illetve ebéd miatt, rövidebb pihenők 1-2 óránként lesznek.
 • A megteendő távolság 176 km, ami napi 32 – 50 km közötti távolságot jelent.
 • Reggelenként az indulás a kora hajnali órákban történik, 5-6 óra körül. Tapasztalataink szerint az érkezés a szálláshelyekre a késő délutáni – kora esti órákban lesz.
 • Minden este szentmise lesz, illetve egy napon ha az időjárási körülmények engedik, akkor tábori mise az erdőben.
 • Szállások a szokott helyeken: első és második este (Bad Waltersdorf-ban és Birkfeld-en) iskolai tornateremben, harmadik éjszaka Mitterdorf-ban a templom alatti vendégházban és negyedik este Niederalpl-ban szállodában.
 • A hét folyamán út közben vásárolni legfeljebb a második és harmadik napon van lehetőség, más napokon napközben nem érintünk olyan települést ahol erre mód lenne.
 • A korábbi években részt vettektől kérjük, hogy a kapott énekes füzet mellett a zöld zarándokkendőjüket is hozzák magukkal. Új kendők nem állnak rendelkezésünkre.
 • Szombaton a mariazelli templomban a szentmise 15:00 órakor kezdődik. A gyalogosok fogadására autóbuszos zarándokok érkeznek Mariazellbe.
 • Hazautazás a szentmise után autóbuszokkal Szentgotthárdig, illetve Körmendig.
 • A zarándoklaton MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VESZ RÉSZT, a szervezők ilyen szempontból felelősséget nem tudnak vállalni a résztvevőkért.
 • A zarándokok a következő dolgokat hozzák magukkal:
  • kényelmes cipőt (lehetőleg gyaloglócipőt, túrabakancsot – semmiképpen nem ajánlott utcai cipő, magas sarkú cipő. Tapasztalat, hogy a lábméretnél eggyel nagyobb méretű cipő a legcélszerűbb), zoknit, hátizsákot, esőkabátot, műanyag tányért, evőeszközt, poharat, sapkát, kendőt vagy kalapot, hálózsákot, matracot (kempingmatrac, felfújható matrac), váltóruhát, szőlőcukrot, tűt, nem műszálas cérnát, leukoplasztot, sebhintőport, gyógyszereket (széntabletta), egyéb sebkezeléshez szükséges dolgokatFFP-2 maszkot.
  • útlevelet vagy személyi igazolványt, továbbá európai biztosítási kártyát. (Csak ennek birtokában kapható Ausztriában ingyenes egészségügyi ellátás. Kiváltásához szükséges további információk ezen a linken találhatók.)
  • annyi élelmet, hogy keddtől szombatig kitartson.
 • Kérjük, hogy minden holmira írjátok rá a neveteket, enélkül a gépkocsiba nem lehet semmit bepakolni!