Menü Keresés

1Úton Nemzetközi Zarándoknap – az egységért

2015.09.25. | Címkék: , , ,

A Mária Út teljes útvonalán – 1400 km-en – egy közös célért, a megbékélésért és az egységért szervezett zarándoklatot a Mária Út Egyesület 2015. augusztus 22-én, Nagyboldogasszony ünnepe után. Ez a különleges nap most is több száz települést érintett Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Magyarországon. A zarándoknapon idén is több mint tízezer zarándok vett részt, akiket a különböző településeken szintén több ezer ember fogadott. A Karva-Esztergom szakaszon megrendezésre került az első vízi zarándoklat is a Dunán.
A rendezvény fővédnöke dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt, a zarándoknapon szentmisét mutatottak be többek között Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Kocsis Fülöp görög katolikus metropolita, Orosz Atanáz, Bosák Nándor, Székely János, Beer Miklós, Márfi Gyula, Kiss-Rigó László és Peter Stumpf püspök atyák, Erdélyben pedig Tamás József püspök atya.

Bábel Balázs, kalocsa– kecskeméti érsek az 1Úton zarándoklat kapcsán az út és az otthonunk fontosságáról beszélt a Szent István Bazilikában a rendezvény egyik záró szentmiséjén. Érsek úr így fogalmazott: Mi emberek életutunkat életcélunkhoz kötjük. Vallásosságunk így arra késztet bennünket, hogy zarándokoljunk. Minden világvallásban jelen van, sőt még a világvallások előtti vallásokban is jelen volt a zarándoklat, mert így az ember megélhette azt, hogy élete halad valami felé, nem pedig céltalan kóborlás. Az egység és a béke szándékának megvalósulásáért sokan keltek útra az 1Úton zarándoklat kapcsán is. A zarándoklat egész életünket kívánja dióhéjban összefoglalni, melynek végén az örökkévalóság fényénél kell visszatekintenünk, arra, hogy mit is tettünk meg. Érdemes volt kereszténynek lenni? Érdemes volt ateistának lenni? Zarándoklatunk mindig arra mutat rá, hogy küzdésünk nem céltalan. Nagy ajándék, hogy a zarándoklat végén hazatérhetünk az atyai házba, de csak azoknak, akiknek van lelki honvágya. Az ember számára Isten azért készített örök hazát, hogy oda is vágyódjunk. Ahogy Szent Pál apostol mondja: Nincs maradandó hazánk itt a földön. Mi a földi haza után az égi hazára vágyakozunk. S amikor zarándoklatunk véget ér, Isten magához fogad bennünket. Ez a keresztény öröm az, ami az emberi élet megpróbáltatásinak is értelmet ad.

Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap kiemelt szakaszai közé tartozott a szlovák-magyar, német-magyar együttélés szakasza, valamint az Ukrajna békéjéért szakasz. Az MTV1 egész nap élő adásban, több alkalommal tudósított az eseményekről.

A jövő évben 2016. augusztus 27-én az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap harmadszor is megrendezésre kerül, a szervezők és résztvevők ezt a zarándoknapot a gyermekvállalásért ajánlják fel.

Részletes információ az www.1uton.mariaut.hu honlapon érhető el. Interjú kérhető Szabó Tamástól a Mária Út Egyesület elnökétől: +36304676444